Bestuurders woningcorporaties verontschuldigen zich

Bestuurders woningcorporaties verontschuldigen zich

Gepubliceerd op:

Bestuurders van woningcorporaties bieden hun verontschuldigingen aan voor de 'reeks van fraudes, exorbitante salarissen en uit de hand gelopen commerciële projecten' die hun branche de afgelopen jaren in een slecht daglicht zette. Dat zei Aedes voorzitter Calon onlangs uit hoofde van de bestuurders in de Volkskrant.

'Er is nogal wat fout gegaan, dat moeten we onder ogen zien', zegt Marc Calon in de Volkskrant. Afgelopen jaren haalden talloze corporaties het nieuws met schandalen, met als laatste het bijna-faillissement van het Rotterdamse Vestia dat uiteindelijk 2 miljard euro kostte. Daardoor is het vertrouwen van Nederlanders in woningcorporaties en hun bestuurders flink gedaald. Een recent onderzoek van MarketResponse laat zien dat het vertrouwen van de consument in woningcorporaties lager is dan voor welke andere beroepsgroep dan ook. Samen met pensioenfondsen staan ze op de laatste plaats als het gaat om consumentenvertrouwen.
'Ook de corporaties die niets met de incidenten te maken hadden, kunnen zich aantrekken dat zij zich er niet harder tegen verzet hebben,' aldus Calon, die zijn uitspraken deed met unanieme steun van zijn leden. Met deze publieke verontschuldiging loopt hij vooruit op de parlementaire enquëte over de gang van zaken bij woningcorporaties. De enquêtecommissie is in april geïnstalleerd en gaat onderzoeken waar en door wie er fouten zijn gemaakt. Aedes heeft tegelijkertijd zelf een onderzoek ingesteld om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op de verhoren die zullen volgen.

Het onderzoek van Aedes richt zich op de incidenten die zich voltrokken sinds 1995. In dat jaar kregen de corporaties geen overheidssubsidie meer en moesten ze als 'maatschappelijke ondernemingen' hun eigen broek moesten ophouden.

Bron: volkskrant.nl

Een greep uit ons leveranciersregister

Mind2Pay
Specialist in debiteurenbeheer voor woningcorporaties ...
Hofmeier I Interim & Consulting
Hofmeier is business partner voor financiële en organisatievraagstukken. Onze missie: organisaties helpen om hun ambities ...
LENS
We hebben oplossingen voor elk dak, onder één dak ...