De test moet het Aw een actueel inzicht bieden in hoeverre corporaties liquiditeitsrisico’s adequaat managen die met de derivatenportefeuille samenhangen. De organisaties moeten in staat zijn om de liquiditeitsverplichtingen bij een rentedaling van 2% op te vangen.
Ook marktwaarden opgevraagd
Om inzicht te krijgen in de (beheersing van) de risico’s uit hoofde van de breakclausules in de derivatencontracten, worden bij deze stresstest naast de notional/onderliggende waarden van de contracten met een breakclause, tevens de marktwaarden opgevraagd. Bij deze marktwaarden houdt Aw rekening met een rentedaling van 2%. Er is onderscheid tussen contracten met een mandatory en mutual breakclause. Bij een mandatory break wordt een contract op een in het contract afgesproken datum ontbonden. Bij een mutual breakclause kan een van de contractpartijen er voor kiezen om het contract te ontbinden op de afgesproken datum.
Uitkomsten later in 2017 gereed
Door de lage rente van dit moment hebben deze contracten veelal een aanzienlijke negatieve marktwaarde. Dat betekent dat bij ontbinding van het contract een woningcorporatie direct de (negatieve) marktwaarde met de bank moet afrekenen. Van woningcorporaties wordt verwacht dat zij uit oogpunt van risicomanagement een zogeheten 'breakplan' hebben om de risico’s rond de contracten met een breakclause te beheersen en/of te mitigeren. De Aw zal deze (geactualiseerde) plannen ook opvragen. De Aw verwacht in de loop van het jaar de uitkomsten van de stresstest aan de minister van Wonen en Rijksdienst te kunnen rapporteren.
Aw gaat stresstest uitvoeren bij corporaties met derivaten
Gepubliceerd op:
15 Mei 2017