Warmtepompen en Total Cost of Ownership

Warmtepompen en Total Cost of Ownership

Gepubliceerd op:

Total Cost of Ownership (TCO) is een belangrijk financieel kengetal voor woningbouwcorporaties. In de praktijk betekent dit dat het gehele financiële plaatje van een woning tijdens de hele levensduur wordt bekeken. Hierop worden vaak keuzes gemaakt over welke duurzame verwarmingsoplossing wordt aangeschaft wordt voor het verwarmen van de woning.

De kosten van duurzame installaties
De kosten van duurzame installaties is niet altijd bekend. Er is vaak geen data beschikbaar over de vervangingskosten, onderhoud en arbeid. Elementen, die de hoogte van de TCO in belangrijke mate bepalen.

Onderzoek uit de praktijk
Uit onderzoek van de Stroomversnelling blijkt dat preventief onderhoud van doorslaggevend belang is bij de hoogte van de TCO. De Stroomversnelling heeft gesproken met achttien partijen, die al jaren ervaring hebben met preventief onderhoud, levensduur, van duurzame verwarmingsoplossingen, zoals lucht- en water-warmtepompen, ventilatiesystemen met WTW, PV-systemen en monitoringsystemen."

Preventief onderhoud uitgevoerd door een goede onderhoudspartij is belangrijk. Bij goed onderhoud kan de levensduur van een warmtepomp 20 jaar zijn. Neem ook de parameter-instellingen hierin mee. Een hulpmiddel hierbij is monitoring op afstand. Dit scheelt bezoektijd, installatie- en onderhoudstijd. Daarnaast is een goede dimensionering, passend bij de situatie ter plekke, cruciaal voor een lange levensduur.

Monitoring en onderhoud op afstand
De nieuwe ATAG warmtepomp, de Energion M serie, leveren een belangrijke bijdrage aan de hoogte van de Total Cost of Ownership: Er hoeft minder preventief onderhoud uitgevoerd te worden, dankzij het feit dat monitoring van het systeem mogelijk is. Hierdoor is het mogelijk dat het onderhoud voorspelbaar wordt. Op afstand is het vaak al duidelijk dat bepaalde parameter-instellingen niet goed zijn ingesteld. Op afstand kunnen dan de gewenste paramenter-instellingen aangepast worden, zonder hiervoor een bezoek op locatie te moeten afleggen.

De rol van dimensionering
Bij de keuze voor de warmtepomp is een juiste dimensionering de basis voor een goede installatie. Het moet duidelijk zijn hoe het afgiftesysteem in elkaar zit en wat de energetische behoefte van de woning is.  Samen met de adviseurs van ATAG Verwarming wordt aan de hand van tekeningen, transmissieberekeningen en informatie over de afgiftesystemen de juiste installatie voor de woningen bepaald.

De meest eenvoudige stap naar verduurzaming
Een relatief nieuwe oplossing voor het energiezuinig verkrijgen van warm tapwater is de warmtepompboiler, die de traditionele (elektrische) boiler kan vervangen. Het voordeel van een warmtepompboiler is dat met een geringe netto investering een verbetering van de woningwaarde (naar label A) gerealiseerd wordt, naast een verhoging van het wooncomfort voor de huurder met een aanzienlijk lagere energierekening.

ATAG beschikt met de Energion over een warmtepompboiler, die
 • geschikt is voor zowel nieuwbouw als renovatie
 • warm tapwater levert op een duurzame manier:
  * Elektriciteitsverbruik wordt tot een minimum beperkt door gebruik te maken van de aanwezig omgevingswarmte (zowel binnen- als buitenlucht)
 • staat voor minimaal elektriciteitsverbruik en maximale CO2 reductie
 • energiezuiniger is dan een gewone elektrische boiler
  * Besparingen kunnen oplopen tot wel 80% op de energierekening voor warm water
 • dankzij de energiezuinige werking - in aanmerking komt voor ISDE subsidie
  * Als voorbeeld: Met een adviesprijs van €1055,- (excl. BTW) en een subsidiebedrag van €500,- (incl. BTW) bedraagt de subsidie 40% van de adviesprijs.
Meer weten over duurzame verwarmingsoplossingen, die garant staan voor een lage TCO? Neem contact op met ATAG Verwarming via info@atagverwarming.nl of vul dit formulier in. Binnen 2 werkdagen gegarandeerd een reactie!


Een greep uit ons leveranciersregister

Weckx B.V.
Direct alarmering. Waar u ook bent.
NEH Shared Services
Wij ontzorgen al meer dan 65 woningcorporaties op het gebied van: cloudservices ...
CEDRAL
Jouw partner voor dak- en gevelmaterialen ...