Investeren in hybride warmtepompen

Investeren in hybride warmtepompen

Gepubliceerd op:

Het bedrag van de Verhuurdersheffing dat geïnd wordt door de overheid is vanaf 1/1/2022 verlaagd met €500M. Zo wordt er meer ruimte geboden om nieuwe woningen te bouwen. Met als tegenprestatie door de woningbouwcorporatie dat er extra geïnvesteerd wordt in verduurzaming van de bestaande bouw. Hybride warmtepompen gaan hierbij een belangrijke rol spelen.

Deze investering in verduurzamingsmaatregelen en dan vooral hybride warmtepompen, is het gevolg van de politieke discussie over de Verhuurderheffing: Hier wordt door de woningbouwcorporaties ieder jaar €2Md betaald aan de overheid. Deze bijdrage is nu verlaagd om verduurzaming te stimuleren en als een prestatieverplichting wordt aangegaan.

De corporaties hebben de verplichting om de komende 3 jaar €0,5Md extra investeren in hybride warmtepompen en pv-panelen in bestaande woningen vanaf energielabel D en hoger.

Onderdeel van deze afspraak is dat de CV-ketel in een corporatiewoning met label A, B, C of D wordt vervangen door een duurzamere warmteoplossing, zoals een warmtepomp. Wannneer nu al bekend is dat woningen binnen 5 jaar worden aangesloten op een warmtenet, hier geen verduurzamingsslag op korte termijn hoeft worden uitgevoerd. Deze verduurzamingsoperatie heeft als doel dat in 2028 alle corporatiewoningen energielabel D of hoger hebben.  De huurder moet hierbij wel instemmen met de stappen, die nodig zijn om het energielabel te verbeteren.

Mogelijkheden voor hybride verwarmen
De Consumentenbond test een aantal hybride warmtepompen: Uit de Test blijkt dat het werkingsgebied van de Energion Hybrid warmtepomp, d.w.z. het gebied waarbij de CV pas inschakelt wanneer de warmtepomp het niet meer aankan, zeer breed is. 

Pas bij -7.2˚C schakelt de CV in en de warmtepomp neemt het al weer snel over wanneer de temperatuur de -6˚C  heeft bereikt.  Op jaarbasis zorgt de warmtepomp, afhankelijk van de type woning, voor 74-87% van het verwarmen van de woning. De rest wordt door de CV-ketel geleverd. Met het gemeten rendement levert dat flinke besparingen.

Besparing op de energierekening van de bewoner
Onderstaande besparingen zijn berekend met de energieprijzen van juli 2021. Bij  de huidige (veel) hogere gasprijzen (en relatief minder gestegen stroomprijzen) zijn de besparingen ook (veel) hoger.

Type huis Besparing* vanaf Besparing* tot
Twee onder een kap voor 1965 €425 €490
Rijwoning voor 1945 €353 €416
Rijwoning tussen 1975 en 1991 €352 €414

*Bron: Consumentenbond. De gemiddelde besparing berekend op basis van de Consumentenbond testresultaten, voor een redelijk geïsoleerde woning.

Op jaarbasis levert de warmtepomp zo, afhankelijk van het woningtype, 74-87% van het verwarmingswerk. De cv-ketel nog maar 13-26%. Met het gemeten rendement levert dat flinke besparingen.

Instellingen
De Energion Hybrid is in te stellen op maximale energiezuinigheid of maximaal comfort. De comfortstand zorgt ervoor dat de ketel sneller inschakelt wanneer de woning sneller warm moet zijn. Het is ook mogelijk om de actuele prijzen van stroom en gas in te voeren. Wanneer de warmtepomp wordt gecombineerd met de One Zone thermostaat is het mogelijk om op afstand mee kijken en eventueel de warmtepomp regelen. Daarvoor is wel toestemming nodig van de bewoner.

Meer informatie over de ATAG Energion Hybrid warmtepomp is hier te vinden.

Een greep uit ons leveranciersregister

DOM Nederland
DOM Nederland is expert in het ontwikkelen en verkopen van de hoogste kwaliteit sluittechniek en toegangscontrole ...
IVVD Opleidingscentrum / Studio
IVVD is een onafhankelijk kennisplatform én innovatieve opleidingspartner voor organisaties en medewerkers ...
Weikhoplex
De nieuwe generatie dak- en gevelprofielen ...