Het verduurzamen van corporatiewoningen - Van laagdrempelige duurzaamheidsstap naar integrale oplossingen

Het verduurzamen van corporatiewoningen - Van laagdrempelige duurzaamheidsstap naar integrale oplossingen

Gepubliceerd op:

Welke mogelijkheden zijn er om te werken aan de verduurzaming van corporatiewoningen in Nederland. Wat zijn de alternatieven voor aardgas. En welke gevolgen heeft de energietransitie voor de woningcorporatie?

Grootschalige verduurzaming van vastgoed staat hoog op de energietransitie-agenda. Of het nu gaat om nieuw- of renovatiebouw, van de woningcorporaties wordt verwacht dat men op de hoogte is van de verschillende installatieconcepten om woningen te verduurzamen.

Er zijn diverse verwarmingssystemen beschikbaar die de Nederlandse woningvoorraad stap-voor-stap kunnen verduurzamen. Om zo geleidelijk afscheid te nemen van het aardgas, zoals afgesproken tijdens het Klimaatakkoord in Parijs. De Nederlandse invulling ziet er als volgt uit:
  • In 2021 dient de Nederlandse woningvoorraad een gemiddeld energielabel B te hebben;
  • In 2050 moeten alle woningen CO2-neutraal zijn.
Van product naar energieconcepten
De logische stappen naar duurzaam verwarmen

ATAG gelooft in het principe van product naar energieconcept. Concepten waarbij diverse energievormen samenwerken en worden gecombineerd om zo een maximale reductie van de CO2-uitstoot tegen minimale kosten te realiseren.

Is verwarming met aardgas nog steeds een oplossing of is de combinatie met een zonoplossing voor nu de logische stap naar duurzaam verwarmen? Of is een woning  meer geschikt voor hybride warmteoplossingen als eerste betaalbare en haalbare stap? Misschien is het al mogelijk om meteen de stap te maken naar all-electric verwarmen.

Er zijn meerdere wegen die leiden naar CO2-neutraal. Om in te spelen op de verschillende situaties worden in een viertal duurzaamheidsstappen de mogelijkheden op een rij gezet.

In het whitepaper 'Van laagdrempelige duurzaamheidsstap naar integrale oplossing' worden een aantal voorbeelden besproken, die helpen bij het stapsgewijs verduurzamen van woningen.

Het whitepaper is gratis te downloaden

Een greep uit ons leveranciersregister

dormakaba Nederland B.V.
Vorm en functie in balans Wij maken beide mogelijk ...
Verweij Houttechniek
Verweij Houttechniek is dé slimme systeempartner voor de zakelijke markt als het om duurzame houten ramen, deuren ...
Ubbink BV
Alles in huis voor een compleet dakadvies!