Het geluidsniveau van lucht/water warmtepompen

Het geluidsniveau van lucht/water warmtepompen

Gepubliceerd op:

Lucht/water warmtepompen zijn vanwege hun duurzame werking onmisbaar in de energietransitie. Echter er is ook sprake van geluid, dat deze toestellen genereren. Om het geluidsniveau van warmtepompen te onderdrukken, gelden er per 1 april 2021 nieuwe geluidseisen. Deze zijn opgenomen in het vernieuwde Bouwbesluit. Het gaat om het geluid dat warmtepompen (en airco’s) maken en die worden toegepast bij woningen en woongebouwen.

Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken op de erfgrens van de buurwoning en geldt in de avond van 19.00 uur tot 07.00 uur. Deze landelijke geluidsnorm beschermt beter tegen geluid van warmtepompen en bevordert de ontwikkeling van stillere warmtepompen. De gevolgen en consequenties hiervan leest u in dit artikel en meer hierover in het binnenkort te verschijnen whitepaper ‘Het geluid van warmtepompen ontleed’.

Rekentool
Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninklijkrelaties (BZK) heeft een rekentool opgesteld, die uit gaat van verschillende situaties waarin een buitenunit wordt toegepast. Het geeft aan wat het maximale niveau van het geluid van de buitenunit mag zijn overdag (07.00-19.00 uur) en in de avond en nacht (19.00-07.00 uur).

Voldoen aan de gestelde eisen
De geluidseisen gelden niet voor de warmtepomp zelf (uit de fabriek), maar voor een bij de woning geplaatste installatie. Warmtepompen voldoen doorgaans niet standaard aan de 40 dB eis. Er zullen maatregelen genomen moeten worden om dit te realiseren.
 • Installeer de juiste warmtepomp
  Het is van groot belang dat de warmtepomp precies het juiste vermogen heeft voor de hoogste efficiëntie. Hiervoor is een goede dimensionering essentieel.
   
 • Kies de beste opstellingsplaats
  De locatie waar de warmtepomp staat is erg belangrijk. De geluidsdruk (de sterkte waarmee het geluid van de warmtepomp wordt ervaren)  is voorál afhankelijk van de mate waarin de buitenunit wordt ingesloten door wanden. De buitenunit kan verder het beste op een vlakke, stabiele ondergrond worden geplaatst om zo direct bij de voet trillingsenergie af te vangen, die dan geen lucht in beweging kan brengen.
   
 • Demping of afscherming van het geluid
  Als laatst demp je geluid met geluiddempende of isolerende maatregelen om aan de geluidseisen te voldoen. Denk hierbij aan een omkasting van de buitenunit of het plaatsen van geluidswering met goede geluidsisolerende en -absorberende eigenschappen.
Roy Janssen, warmtepompspecialist bij ATAG Verwarming: “De juiste opstelplaats voor de buitenunit is vaak een compromis. Het is vooral belangrijk dat de lucht vrij kan stromen. Daarnaast moet worden gekeken naar de woning. Waar zitten de ramen? En hoe zit het met de buren? Dat is allemaal nodig om de optimale locatie te vinden.”

Whitepaper ‘Het geluid van de warmtepomp ontleed’
Binnenkort verschijnt de whitepaper ‘Het geluid van warmtepompen ontleed’ met inhoudelijke informatie over de nieuwe wetgeving, een toelichting op een aantal begrippen, verdere verdieping van de materie en een beknopte handleiding van de nieuwe rekentool ontwikkeld door de Rijksoverheid. Daarnaast komen demping en afscherming van geluid aan de orde. Op deze manier wordt duidelijk hoe te voldoen aan de nieuwe geluidseisen.

Wilt u ook dit whitepaper als eerste ontvangen? Stuur een e-mail naar marketing@atagverwarming.com met daarin uw naam, bedrijfsnaam en e-mailadres. Het whitepaper zal dan digitaal worden toegestuurd. 

Meer informatie over warmtepompen in de energietransitie is hier te vinden.

Een greep uit ons leveranciersregister

Intergas Verwarming B.V.
Intergas Verwarming behoort in Nederland tot de toonaangevende producenten van HR-ketels ...
BOB-KOB Opleidingen
BOB Opleiding, Training en Advies is hét opleidingsinstituut voor kaderfunctionarissen en management in de bouw ...
Valprevent BV
Valprevent adviseert, ontwerpt, installeert en onderhoudt valbeveiliging voor de meest uiteenlopende toepassingen ...