Area zorgt voor doorbraak natuurinclusief bouwen met hellende groendaken

Area zorgt voor doorbraak natuurinclusief bouwen met hellende groendaken

Gepubliceerd op:

Area zet een nieuw ijkpunt neer op het gebied van toekomstbestendig bouwen. In Uden heeft de woningcorporatie nieuwbouwproject De Bogerd gerealiseerd, met 40 sociale huurwoningen van verschillende woontypes op de plaats waar voorheen 22 woningen stonden. Bij de ontwikkeling van dit project lag het zwaartepunt op duurzaam bouwen en het creëren van een groene en leefbare omgeving voor een brede doelgroep.

Alle woningen zijn hierbij voorzien van het dampopen hellend groendaksysteem van Sempergreen in combinatie met zonnepanelen. Dit maakt project De Bogerd uniek. Op deze schaal zijn hellende groendaken nog niet eerder toegepast binnen de sociale huursector in Nederland.

Op een prettige manier biobased bouwen én wonen
De overtuiging van Area is dat biobased bouwen, met hout en andere natuurlijke materialen, de nieuwe norm wordt. Natuurlijke materialen zijn beter voor de CO2-opslag en het binnenklimaat van een woning. De groene daken van Sempergreen maken hier ook onderdeel van uit. De planten zorgen voor luchtzuivering, stimuleren de biodiversiteit en verlagen de omgevingstemperatuur zodat er een aangenaam leefklimaat ontstaat voor de bewoners. Daarnaast is het groendaksysteem volledig demontabel en recyclebaar. Het plaatsen van de groendaken was voor Area een bewuste keus, met een prettige bijkomstigheid toen later bleek dat de prijs van reguliere dakpannen extreem waren gestegen. De montage van de hellende groendaken is uitgevoerd door Wallaard Vegetatiedaken.

Ook de samenwerking verliep aangenaam. Dirk van Tillaar - projectleider Area Wonen: “Er was vanuit alle betrokken partijen duidelijk passie om alles goed te doen. We doen iets unieks en dit betaalt zich terug in vertrouwen óók naar buiten toe. Vanuit de markt wordt veel interesse getoond in dit bijzondere project.”

Hellend groendak het hele jaar door groen
Sempergreen groendaken kunnen vrijwel het hele jaar rond geïnstalleerd worden, daarom kon de installatie van de daken in de winter plaatsvinden. Andersom is het belangrijk dat een groendak ook in droge en hete zomers mooi blijft. Het hellende groendaksysteem is daarom per woonblok voorzien van druppelleidingen, om water toe te kunnen dienen tijdens langdurig droge periodes. Area doet onderhoud aan dit watergeefsysteem, zoals het vorstvrij houden en zorgen dat het groendak voldoende water krijgt. De aansluiting op de waterleiding is per blok bij een van de bewoners geïnstalleerd, die hiervoor een extra vergoeding ontvangt. Daarnaast is het dak voorzien van een valbeveiliging, zodat het benodigde onderhoud op een veilige wijze uitgevoerd kan worden.

Nieuwe ecowijk meest gewilde plek van Uden
Dat de prachtig groene ecowijk in Uden een succesverhaal is, blijkt uit de belangstelling van de huurders. Ze stonden ervoor in de rij. “Toen deze kans voorbijkwam heb ik die meteen gepakt,” vertelt een van de gelukkigen. Eind juni kunnen de nieuwe bewoners terecht in hun spiksplinternieuwe, duurzame woning. Directeur-bestuurder Jan van Vucht van Area is trots op de nieuwe, groene en duurzame wijk. “Ik denk dat het een van de meest gewilde plekken van Uden wordt. Het is een mooie aanvulling op de Bogerd en geeft straks een nieuwe dynamiek aan de wijk.”

Benieuwd naar dit project? Neem dan een kijkje tijdens de Dag van de Bouw op 17 juni 2023.

Aannemer: Van der Heijden bouw en ontwikkeling
Leverancier groendaksysteem: Sempergreen
Installatie groendaksysteem: Wallaard Vegetatiedaken

Meer informatie
Wilt u weten hoe u met hellende groendaken uw woningvoorraad kunt verduurzamen? Neem dan contact op met Sempergreen.

        

Een greep uit ons leveranciersregister

Atlantic-Fujitsu
Biedt energiebesparende warmtepompen en aircosystemen aan, voor een gezond, duurzaam en comfortabel binnenklimaat ...
Solesta® 2.0
Verduurzaam uw woning met een zonneboiler en zet gratis zonnewarmte om in warm kraanwater ...
PAO Techniek en Management
Postacademisch onderwijs voor technisch professionals ...