Aramis wil af van puntensysteem bij toewijzing

Gepubliceerd op:

De grootste verhuurder van Roosendaal, woningcorporatie Aramis Allee Wonen, wil af van het puntensysteem bij de toewijzing van huurwoningen.

Met de gemeente wordt overleg gevoerd om tot een nieuw systeem te komen.

Directeur Tonny van de Ven van Aramis zegt dat het puntensysteem - waarbij mensen die een huis zoeken in de loop der jaren voorrang verwerven op nieuwkomers op de woningmarkt - zijn langste tijd gehad heeft. "Dat zie je overal. Er zijn al veel plaatsen waar het is afgeschaft. We denken daar nu ook aan. We zullen echter een goede overgangsregeling moeten treffen, want huurders die in vele jaren tijd grote rechten hebben opgebouwd, kun je niet zomaar die rechten ontnemen."

Het puntensysteem leidt ertoe dat ogenschijnlijk heel veel mensen op zoek zijn naar een woning. In Roosendaal bijvoorbeeld staan meer dan 25.000 woningzoekenden ingeschreven. Maar slechts 3.600 van hen zijn actief op zoek naar een huis. Maar alle andere mensen die niets doen, blijven stijgen op de ladder van kandidaten voor een huurhuis. Van de Ven: "Het brengt veel werk met zich mee. Je moet de lijsten bijhouden en je moet mensen steeds weer oproepen als er een woning in de aanbieding is. Vinden ze die niet geschikt, dan krijgen ze het volgend jaar net zo goed weer extra punten. Dat herhaalt zich soms tien keer. Dat is echt te zot, want het weigeren van een woning wordt zo beloond en dat is niet goed. Zeker niet als je bedenkt dat jongeren die pas kort staan ingeschreven in een onmogelijke concurrentiepositie zitten."

Een alternatief voor het systeem met punten is loten. "Dat doen we nu ook al geregeld, bijvoorbeeld bij starterswoningen, waarvoor huurders met een puntenvoorraad niet in aanmerking komen. Maar er zijn ook andere systemen denkbaar."

Bron: BN de Stem 

Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...