Als bouwen een heel andere dimensie krijgt

Als bouwen een heel andere dimensie krijgt

Gepubliceerd op:

De tijd dat een waterdichting enkel en alleen een waterdichting was is lang voorbij. De huidige moderne dakbanen moeten niet alleen lang meegaan, zij moeten ook kunnen helpen in het verminderen van afval of het recupereren van regenwater.

Duurzaamheid is geen loos begrip bij Derbigum, ongeacht de interpretatiewijze van het woord. Reeds in 1996 publiceerde het WTCB een duurzaamheidsrapport over Derbigum-daken waarin een levensduur van 25 jaar aangetoond werd. In 1995 sprak BDA Nederland in zijn rapport over 30 jaar! Sommige Derbigum daken zijn ondertussen 40 à 45 jaar oud en vervullen hun functie nog steeds: alles waterdicht houden! Duurzaamheid stond dus al lang hoog in het vaandel voor Derbigum ook onderzoek begon naar de duurzaamheid, lees hier milieuvriendelijkheid, van zijn producten.

Met het oog op zoveel mogelijk recyclage werd een uitvoerige research opgestart naar het hergebruik van bitumineuze afvalstromen voor hoogwaardige producten. Als resultaat daarvan kan Derbigum zowel een dakbaan op basis van gerecycleerd materiaal aanbieden: Derbigum® NT, alsook een onderlaag: Derbicoat® NT. Dankzij het gebruik van nieuwe technologieën (vandaar de benaming NT) kan er nu reeds in het beginstadium respectievelijk 25% en 30% gerecycleerd materiaal in de nieuwe producten gebruikt worden. Deze waarden worden trouwens door PriceWaterhouseCoopers gecertificeerd.

Materiaalbewust produceren en bouwen

Cruciaal is echter om reeds bij het ontwerp van gebouwen of bouwmaterialen hun recyclage mee in beschouwing te nemen. Een aspect waar Derbigum al langer dan vandaag zich bewust van is.

Drinkbaar water wordt een kostbaar goed, daarom is het aangewezen om er spaarzaam en doordacht mee om te springen. Regenwater kan voor veel toepassingen aangewend worden, van sanitaire tot hergebruik in de tuin voor besproeiing of fonteinen. Daarvoor moet het echter van goede kwaliteit zijn.

Een dakbedekking in Vaeplan® kan hierbij helpen. Deze kunststof dakbaan in EVA heeft immers uitvoerige testen van het Duitse Nehring Instituut doorstaan en een drinkwaterattest bekomen. In dit certificaat wordt bevestigd dat het regenwater afkomstig van deze daken pH-neutraal is en dus uitstekend kan hergebruikt worden.

www.derbigum.nl


Een greep uit ons leveranciersregister

Van Lierop
Al meer dan 55 jaar dé specialist in het verdrijven van vocht en herstellen van hout ...
Intratone
Maak kennis met Intratone, met afstand het beste intercomsysteem, de nummer 1 ...
Dura Vermeer Divisie Bouw & Vastgoed B.V.
Dura Vermeer richt zich op klanten met vraagstukken op het gebied van wonen, werken, mobiliteit ...