Akkoord woningmarkt negatief voor corporaties

Akkoord woningmarkt negatief voor corporaties

Gepubliceerd op:

Ondanks het feit dat de verhuurdersheffing iets lager uitvalt dan aanvankelijk de bedoeling was, is het recent gesloten woningmarktakkoord niet positief voor de woningcorporaties. Ze mogen de huren minder sterk verhogen dan verwacht en hun investeringscapaciteit neemt af. In de Telegraaf noemt Aedes het woningmarktakkoord ‘slechts lapwerk’.

 

Startersleningen worden verruimd, leegstaande kantoren kunnen makkelijker omgebouwd worden tot woonruimte en de BTW op verbouwingswerkzaamheden gaat omlaag. Dat zijn positieve maatregelen voor de woningmarkt en de bouw, maar corporaties komen er nog altijd bekaaid vanaf. De verhuurdersheffing is weliswaar verlaagd van 2 miljard naar 1,7 miljard euro, maar dat bedrag is nog altijd een substantiële rib uit het lijf van de corporaties. Nu ze ook de huren niet met maximaal 9 maar met 6,5% mogen verhogen, wordt de ruimte voor investeringen krapper. De scherpe randjes mogen er dan af zijn, het blijft een zware opgave voor de corporaties de komende jaren. Aedes geeft verder aan niet blij te zijn met het invoeren van inkomensafhankelijke huren. 

Na een spannende aanloop, kon minister Blok deze week dan toch een woningmarktakkoord sluiten. Door enkele aanpassingen in zijn aanvankelijke plannen, kreeg hij coalitiepartijen D66, ChristenUnie en SGP met zich mee. Het woningmarktakkoord moet de woningmarkt uit het slop helpen en de bouw stimuleren. Het kost de staat 200 miljoen euro per jaar. 

 

Een greep uit ons leveranciersregister

Fermacell BV
Fermacell BV, onderdeel van Xella International GmbH, is actief op de internationale bouwstoffenmarkt ...
Quality Creations International
Producten die het eenvoudig mogelijk maken brandveilig te leven...
Dakmerk
DAKMERK. Hét keurmerk voor platte daken....