Aireywijk wordt duurzaamste wijk van Eindhoven

Aireywijk wordt duurzaamste wijk van Eindhoven

Gepubliceerd op:

De Aireywijk in Eindhoven moet de duurzaamste wijk van de stad worden. Woningcorporatie Woonbedrijf leverde hier onlangs 82 nieuwe, energiezuinige woningen en appartementen op aan ‘groene huurders’ en is begonnen met de duurzame renovatie van nog eens 226 bestaande woningen.

De Airey-Wijk is uitgeroepen tot groene proeftuin voor het toepassen van duurzame producten en technieken. Er is in dit geval gekozen om niet het huis en het leefgedrag aan te passen aan de techniek, maar om nieuwe technieken in te zetten die passen bij het dagelijks gebruik. De huurders van de sociale huurwoningen zijn zorgvuldig geselecteerd op hun duurzame ambities. Ze zijn tijdens de ontwikkeling betrokken geweest bij ideevorming over het delen van energie, onderhoud en groenbeheer in de wijk. De woningen en appartementen zijn gebouwd volgens het duurzaamheidsprincipe van The Natural Step. Alle toegepaste materialen zijn duurzaam en de indeling van de woningen zijn flexibel zodat die in de toekomst met minimale ingrepen en materialen is aan te passen. De nieuwbouwwoningen en –appartementen hebben een gemiddelde EPC-waarde van 0,09, veel lager dan de huidige eis van 0,4. Dit betekent dat ze zeer energiezuinig zijn. Dat is bereikt door goede isolatie daken, vloeren en gevels, de toepassing van tripleglas en van systemen die duurzame energie opwekken. Zo hebben de woningen daken van geïntegreerde zonnepanelen die 4.000 kWh per jaar zullen opbrengen.

Langs de gevels zullen de komende jaren geveltuinen ontstaan. Voor de vogels die deze groene gevels aantrekken, zijn al nestkasten aangebracht. Op het dakterras van de appartementencomplexen zijn regentonnen geplaatst voor de opvang van hemelwater. Dit water komt via een leiding naar de tappunten op de galerijen, zodat bewoners er hun planten mee water kunnen geven of er de ramen mee kunnen wassen.

Woonbedrijf renoveert nog dit jaar de 226 bestaande woningen in de Aireywijk. Naast standaardmaatregelen als isolering en de vernieuwing van de dakbedekking, kunnen de bewoners met extra keuzepakketten kiezen voor meer. Ze kunnen daarbij zelf aangeven wanneer ze die maatregelen uitgevoerd willen hebben en kunnen in een computerprogramma zelf berekenen wat dat hen aan extra huur kost en wat ze erdoor aan energiekosten gaan besparen.

Een greep uit ons leveranciersregister

Breijer Schilders & Gevelonderhoud
Uw vastgoed in de gewenste conditie houden. Daar gaat het om bij schilderwerk en gevelonderhoud ...
Adviesbureau van de Poel
Sika Nederland BV
Sika oplossingen voor een veilige, gezonde leefomgeving ...