Accountantskosten corporaties stijgen aanzienlijk

Accountantskosten corporaties stijgen aanzienlijk

Gepubliceerd op:

Woningcorporaties waren in 2016 aanzienlijk meer geld kwijt aan accountants dan in de jaren daarvoor. Dat blijkt uit onderzoek van corporatiekoepel Aedes en de Vereniging van Toezichthouders in Woningcorporaties (VTW) onder 82 corporaties zelf en toezichthouders van 105 corporaties. De kosten voor de controle van de jaarrekening nam bijvoorbeeld toe met 20 procent.

De totale accountantskosten voor woningcorporaties stegen in 2016 voorlopig met 8 procent, tegenover 1 procent in 2015. Dat is nog exclusief de (nog niet bekende) kosten voor de beoordeling van scheidings- en splitsingsvoorstellen van corporaties in een DAEB- en een niet-DAEB-tak en de verantwoordingsinformatie (dVi).

Hoge lasten voor kleine corporaties
De accountantskosten drukken vooral op de begroting bij kleinere corporaties. Reden hiervan is dat de werkzaamheden voor een accountant hetzelfde zijn, los van de omvang. Eén kleine corporatie die meedeed aan het onderzoek was in 2016 zelfs meer dan 100 euro per verhuureenheid kwijt aan accountantskosten.

Nieuwe accountant moeilijk te vinden
Ruim 30 procent van de corporaties zegt moeite te hebben bij het vinden van een nieuwe accountant; van de toezichthouders die deelnamen aan het onderzoek zegt 64 procent dat dit het geval is. Vooral kleinere corporaties hebben moeite om een accountantskantoor te vinden met voldoende expertise. Met name de grotere accountantskantoren gaan volgens de respondenten bijna niet meer in op hun offerteverzoeken.

Bron: Aedes.

Een greep uit ons leveranciersregister

Solar Concept
Wij voorzien de klant van het beste totaalconcept op het gebied van zonnepanelen ...
BDO
Hoe kan ik de financiële continuïteit van mijn woningcorporatie waarborgen en tegelijkertijd mijn maatschappelijke taken ...
Strooming
Expert in legionellapreventie & geluid-, geur- en luchtonderzoek ...